Monday, 6 January 2014

Celebrate hari lahir & family gathering

Memandangkan ramai yang cuti panjang dari christmas sampai ke new year baru2 ni, aku, sepupu sepapat, pakcik2 & makcik2 pun plan la nak balik kampung kat mentakab.. alang2 dah ramai2 dapat berkumpul tu, ktorg plan nak celebrate birthday untuk sesape yang lahir bulan oct-jan & buat bbq.

Bukan senang nak berkumpul ramai2 kalau takde kenduri atau hal2 penting, nak2 pulak atuk & nenek dah lame takde.. jadi rumah kat kampung ni memang tinggal kosong jer.


Pecan Heaven Butterscotch Cake


Walaupun dah banyak kali tanya kalau2 ada nama yang tertinggal, still ade jugak yang tertinggal..tak dapat lah nak letak papan tanda name korang.. :)
mintak maaf lah yer kepada nama2 yang tertinggal tu.. 

Puding Raja


Puding raja yang marvellous ni wajib.. cousin tempah dekat kuantan

Karipap King Cheese 


Karipap king cheese ni pulak cousin yang duduk bukit bendera bawak, kalau ade sesape yang teringin boleh la pergi kedai die dekat bukit bendera mentakab (shampuff). Die jual frozen food (karipap, samosa, temosa, kuih kacang, popia etc)

Kambing Bakar + Black Pepper Sos


Satay Zul


Satay ni pulak tempah dekat Satay Zul kuantan, ktorg cume bakar jer... ade orang teringin, jauh ktorg ni tempah satay kn.. orang2 kuantan tau la satay yang hot ni.. hehe

Rainbow Cake


Rainbow kek ni pulak cousin yang buat atas permintaan

Tomyam Campur


Tomyam ni makcik aku buat.. bising die dah last minit baru mintak die masak.. hehe

Coleslaw



Coleslaw ni aku yang buat.. hentam ajer....

1 biji kubis beijing
1/2 batang carrot
1 botol lady's choice coleslaw
1/2 tin susu cair

Potong dadu kubis & carrot. campurkan semua bahan2 perasakan dengan sedikit garam & gula. Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 4 jam.

Ikan Talapia Bakar



Ikan talapia ni pulak bakar jer.. Kat temerloh ni senang nak cari ikan talapia atau ikan patin, pergi jer dekat tepi sungai pahang tu ade banyak sangkar2 ikan, boleh beli direct kat situ..
Ikan ni takde perap beria pun, letak garam, kunyit & blackpepper. pastu cicah dengan air asam... memang sedap ikan pulak fresh kan.. 20ekor ikan ni sekejap jer abes..

Air asam 

Asam jawa
Bawang besar
Cili padi
Tomato
Serai
Belacan
Gula & garam

Bahan2 tu agak2 je la sukatannye... asam jawa dicampurkan dengan air suam untuk dapatkan pati (buang biji). masukkan belacan bakar yang telah dihancurkan bersama cili padi, serau yang dihiris, bawang besar & tomato yang dipotong dadu. perasakan dengan gula dan garam.

Ayam BBQ


Ayam bbq ni pulak aku, mak n makcik aku yang siapkan.. awal aku g pasar pagi tu sebab 8ekor ayam punye pasal.. ni perap dengan knorr bbq sos, halia, kicap manis, sedikit sos tiram, black pepper, madu & lemon juice.... rentung ayam2 ni bile lelaki2 yang membakar..






0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur