Bahan-bahan
1 keping dada ayam
1/2 inci halia
1 sudu tepung jagung
1 sudu tepung beras
2 sudu tepung gandum
sedikit lada sulah dan lada hitam
1 biji telur
garam
Perap ayam dengan 1 sudu lemon, halia, lada hitam dan garam
Cara-cara
Campurkan tepung jagung, tepung beras, tepung gandum, sedikit lada sulah dan lada hitam
Salutkan ayam yang telah dicelup dalam telur dengan tepung2 yang telah dicampurkan tadi
Goreng hingga kekuningan
Bahan-bahan sos lemon
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/4 cawan jus lemon (1 biji)
1 cawan air
stock ayam
sedikit tepung jagung
garam & gula
Cara-cara
Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan halia jus lemon, 1 cawan air dan stock ayam
Masak hingga mendidih, perasakan dengan garam dan sedikit gula kemudian masukkan tepung jagung.
Tunggu hingga sedikit pekat
Tapiskan sos lemon dan tuang di atas ayam yang telah digoreng tadi
0 comments:
Post a Comment