Tuesday, 17 December 2013
Nasi Ayam
Stock Ayam/Sup Ayam
Rebus ayam dengan dengan sedikit lada hitam, 2 ulas bawang putih dan 2 inci halia serta celeri
Asingkan ayam yang sudah masak
Bahan-Bahan Nasi
3 cawan beras basmathi
5 cawan air stock ayam
2 sudu santan
2 sudu marjerin
3 helai daun pandan
5 cm halia
3 sekawan
Cara-cara
Cuci beras dan toskan
Tumis 3 sekawan, halia dan daun pandan, setelah naik bau masukkan beras dan air stock ayam.
Sambung masak di dalam rice cooker
Bila nasi hampir masak, masukkan sedikit garam
Bahan-bahan Ayam
1/2 ekor ayam yang telah direbus dalam stock tadi,
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 sudu besar kicap
3 sudu besar madu
2 cm halia
2 cm lengkuas
5 tangkai cili kering
Cara-cara
Kisar semua bahan, kemudian perap ayam selama 1 jam.
Bakar ayam selama 5-10minit (ayam mentah 20minit) dengan suhu 180 darjah celsius. Nak goreng pun boleh, sekejap jer, bagi warna kuning2 sikit dah boleh angkat.
Sos Cili
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
1 sudu gula
3 sudu air stock ayam
sedikit asam limau
Kisar semua bahan dan masakkan sekejap di atas dapur
Kicap
5 sudu kicap lemak manis
1/2 cawan air stock ayam
Aku biasa pakai bahan2 perapan ayam tadi, masakkan sekejap di atas dapur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment