Saturday, 7 June 2014
Laksa Johor
Bahan-bahan
1 kg ikan parang/tenggiri/kembung
100gm udang basah
50gm udang kering
10gm isi ikan kurau masin - dibakar
spaghetti - direbus
Bahan Kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 keping asam gelugur
Santan dari 1 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
4 sudu besar rempah kari ikan
Bahan Sampingan
10 biji limau kasturi
1 biji timun
Tauge kasar
2 biji bawang besar
2 biji cili merah dan hijau
Daun kesum dan daun selasih - hiris halus
Sambal Belacan
6 biji lada merah
30 gm belacan bakar
1 biji bawang merah
Garam
Cara-cara
Rebus ikan, udang, udang kering dan ikan kurau masin yang telah dibakar tadi.
Kemudian, asingkan tulang ikan.. Blend isi ikan, dan semua bahan2 yang direbus tadi dengan air rebusan.
Pastikan air rebusan tidak terlalu banyak supaya kuah tidak terlalu cair
Tumiskan bahan-bahan kisar (bawang, serai etc) hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari yang telah dicampur sedikit air (jadikan pes). Tumis hingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan dan udang yang telah diblend tadi. setelah sedikit rata, masukkan kerisik, santan serta asam keping. perasakan dengan garam dan gula.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment