Sunday 2 February 2014

Ubi Kentang Goreng Berlada Rangup


Bahan-bahan

2 biji kentang - sy guna russet potato besar
3 sudu cili kisar
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
Ikan bilis - goreng (takde stock)
Kacang tanah - goreng (takde stock)
Sedikit gula melaka
Sedikit asam jawa
Garam secukup rasa

Cara-cara

Bersihkan ubi kentang. Hiriskan nipis-nipis macam buat kerepek
Panaskan minyak dan goreng kentang yang telah di slice tadi. Masukkan sekeping2 supaya tidak melekat.
Goreng dengan api sederhana, kacau selalu supaya tidak melekat. Setelah garing, angkat dan toskan.

Untuk sambal

Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar tadi.
Setelah naik bau, masukkan cili kisar tadi. Tumis hingga naik minyak dan garing
Perasakan dengan gula, garam dan asam jawa.
Apabila sambal dan kentang sudah sejuk, barulah digaulkan untuk mengekalkan kerangupan kentang tadi.. Lagi sedap ditambah dengan ikan bilis halus dan kacang tanah (tapi saya takde stock)


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur