Tuesday, 27 January 2015

Roti Daging Berlapis Cheese

0 comments

Bahan-bahan

12 keping roti
3 biji telur ayam gred A
200ml susu segar
8 keping slice cheese

Inti Daging

300gm daging cincang
3 ulas bawang puting - cincang 
1 labu bawang besar - dadu
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
daun sup - hiris
garam dan gula

Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
Masukkan daging, masak hingga daging empuk
Kemudian masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa
Setelah air daging kering dan empuk, tutup api masukkan daun sup dan biarkan sejuk seketika

Sediakan loyang/bekas pembakar
Sapukan butter pada loyang supaya tak melekat
Dalam bekas lain - masukkan telur, susu dan garam kacau hingga sebati
Ambil roti, celupkan dalam adunan susu dan telur tadi sekeping demi sekeping
Susun dalam loyang supaya jadi 1 lapisan
Kemudian taburkan inti daging tadi
Selepas itu, lapiskan pula dengan slice cheese
Ulang step yang sama sehingga roti habis
Balance susu curahkan dalam loyang tadi
Untuk lapisan terakhir taburkan inti daging dan kalau ada grated cheese bolehlah taburkan sekali

Bakar dalam oven dengan suju 170-180C selama 40-45minit


Backyard Edible Garden

1 comments
Sebelum ni semak sangat dah kat belakang rumah aku, penuh lalang, gambar ni lepas 2hari aku jadi tukang kebun bersihkan kawasan... ade la nampak perbezaan sikit sebelum dan selepas kan.. hehe
Bermulalah episod kebun belakang rumah aku ni...



Takde idea macam mana nak buat landskap untuk kebun sekangkang kera aku ni, last2 mintak suami aku belikan batu bata untuk buat raised bed ni...belah2 tepi pagar dan longkang aku selitkan bunga ros jepun/bunga kembang pagi 
jadilah macam ni hasilnye
pic ni masa mula2 tanam, nampak rumput belum bercantum lagi

Bila dah susun2 semua, masukkan cocopeat & tanam anak pokok yg aku dh semai sebelum ni nampak macam kosong pulak, ape lagi ajak encik suami pergi sungai buloh beli rumput... haha puas hati aku dapat kebun yg dah menghijau sikit... 



Ni lepas 2 minggu dah nampak hijau sikit rumput tu..
Sebelah tepi pagar tu aku tanam anggur long white malaga, cekur, pokok bunga kantan, kacang panjang renek, pokok kari, serai, mulberry & daun pandan..

Kat batas pulak aku tanam sawi, kobis, sweet basil & butterhead lettuce...

Wednesday, 15 October 2014

Salad

0 comments


Kemalasan melanda... tinggal sorg2 kat rumah memang takde la nk masak nasi.. ni jela paling cepat & senang nk buat

Bahan-bahan

Butterhead lettuce - potong kecil
1 keping meatloaf - pan grill hingga masak/garing
1 keping cheese
1 sudu lemon jus
1 sudu olive oil
Mayonis 
Thousand island
Croutons (sy takde stok ni)

Campurkan semua bahan dan gaul rata





Thursday, 9 October 2014

Projek tanam rumput mutiara

0 comments
Selepas seminggu - dh mula hijau


Berbulan-bulan baru settle masalah rumput ni... buat bila ada masa jer, memang makan masa la kn...
alhamdulillah akhirnye siap jugak.. puas hati dapat tengok laman yang menghijau..
Kalau tak, asal hujan jer habis berlumpur dekat porch kadang2 kene kat kereta


Sebelum (baru bersihkan separuh kawasan)



Selepas susun rumput




Nasi Dagang

0 comments





Bahan-bahan

2 cawan beras biasa
1/2 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
1 - 1 1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar halba
1 inci halia - hiris nipis
3 ulas bawang merah - hiris
garam
gula

Cara-cara

Beras dicampur dengan beras pulut (rendam 8 jam atau semalaman) 
*kalau tak sempat 2-4 jam pun ok
Kukus beras yang telah dicampur tadi selama 20 minit
Angkat dan gaulkan dengan santan cair (campurkan sedikit garam dan gula) hingga rata, biarkan seketika hingga meresap. Kemudian masukkan lagi santan cair, buat hingga habis.
Kukus semula selama 20 minit lagi, setelah siap angkat nasi masukkan santan pekat dan gaulkan hingga rata. Jika nasi sudah elok lembut tak perlu habiskan santan pekat
Hidang bersama gulai ikan tongkol dan acar (sy takde rempah gulai nasi dagang, jadi buat kari ikan tenggiri jer)





Saturday, 7 June 2014

Laksa Johor

0 comments


Bahan-bahan

1 kg ikan parang/tenggiri/kembung
100gm udang basah
50gm udang kering
10gm isi ikan kurau masin - dibakar
spaghetti - direbus

Bahan Kisar

1 biji bawang besar 
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 keping asam gelugur
Santan dari 1 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
4 sudu besar rempah kari ikan

Bahan Sampingan

10 biji limau kasturi
1 biji timun
Tauge kasar
2 biji bawang besar
2 biji cili merah dan hijau
Daun kesum dan daun selasih - hiris halus

Sambal Belacan

6 biji lada merah
30 gm belacan bakar
1 biji bawang merah
Garam

Cara-cara

Rebus ikan, udang, udang kering dan ikan kurau masin yang telah dibakar tadi.
Kemudian, asingkan tulang ikan.. Blend isi ikan, dan semua bahan2 yang direbus tadi dengan air rebusan.
Pastikan air rebusan tidak terlalu banyak supaya kuah tidak terlalu cair

Tumiskan bahan-bahan kisar (bawang, serai etc) hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari yang telah dicampur sedikit air (jadikan pes). Tumis hingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan dan udang yang telah diblend tadi. setelah sedikit rata, masukkan kerisik, santan serta asam keping. perasakan dengan garam dan gula.

Wednesday, 4 June 2014

Bunga Mandevilla

0 comments


Masa 1st time tengok nursery online jual bunga ni, hati memang terus tertarik nak dapatkan jugak bunga ni.. 
Kebetulan minggu tu nak pergi cameron highlands, so kuatkan hati taknak beli online... tapi bila sampai sane, pusing 1 cameron cari orang jual bunga ni 1 pun takde.. ade la tinggal sepokok kat mardi tapi pokoknye macam dah nak mati jer..

Balik jer dari cameron terus mintak husband belikan.. dari nak 1 pokok jer mula2, terbeli 3 pokok.. hahaha
ni la bunga2 yang dah kembang.. comel kn, semangat nak beli sebab teringin nak bagi die memanjat kt pagar/pergola kt rumah baru nanti...

Mandevilla ni memang tahan panas, ni pun salah 1 sebab wajib beli.. kat rumah tu, memang full sun, tak dapat nak tanam pokok2 yang sensitive nanti mati pulak....

Mandevilla pink double petals


Mandevilla merah


Mandevilla putih dan merah



 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur