Thursday 9 October 2014

Nasi Dagang






Bahan-bahan

2 cawan beras biasa
1/2 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
1 - 1 1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar halba
1 inci halia - hiris nipis
3 ulas bawang merah - hiris
garam
gula

Cara-cara

Beras dicampur dengan beras pulut (rendam 8 jam atau semalaman) 
*kalau tak sempat 2-4 jam pun ok
Kukus beras yang telah dicampur tadi selama 20 minit
Angkat dan gaulkan dengan santan cair (campurkan sedikit garam dan gula) hingga rata, biarkan seketika hingga meresap. Kemudian masukkan lagi santan cair, buat hingga habis.
Kukus semula selama 20 minit lagi, setelah siap angkat nasi masukkan santan pekat dan gaulkan hingga rata. Jika nasi sudah elok lembut tak perlu habiskan santan pekat
Hidang bersama gulai ikan tongkol dan acar (sy takde rempah gulai nasi dagang, jadi buat kari ikan tenggiri jer)





0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur