Tuesday, 27 January 2015
Roti Daging Berlapis Cheese
Bahan-bahan
12 keping roti
3 biji telur ayam gred A
200ml susu segar
8 keping slice cheese
Inti Daging
300gm daging cincang
3 ulas bawang puting - cincang
1 labu bawang besar - dadu
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
daun sup - hiris
garam dan gula
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan
Masukkan daging, masak hingga daging empuk
Kemudian masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa
Setelah air daging kering dan empuk, tutup api masukkan daun sup dan biarkan sejuk seketika
Sediakan loyang/bekas pembakar
Sapukan butter pada loyang supaya tak melekat
Dalam bekas lain - masukkan telur, susu dan garam kacau hingga sebati
Ambil roti, celupkan dalam adunan susu dan telur tadi sekeping demi sekeping
Susun dalam loyang supaya jadi 1 lapisan
Kemudian taburkan inti daging tadi
Selepas itu, lapiskan pula dengan slice cheese
Ulang step yang sama sehingga roti habis
Balance susu curahkan dalam loyang tadi
Untuk lapisan terakhir taburkan inti daging dan kalau ada grated cheese bolehlah taburkan sekali
Bakar dalam oven dengan suju 170-180C selama 40-45minit
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment