Saturday 1 March 2014

Homemade Kaya Pandan



Bahan-bahan

3 biji telur grade A
250gm gula pasir
350ml santan - setengah biji kelapa parut
10-15 helai daun pandan ikut saiz - blend utk dapatkan pati

Cara-cara

Blend daun pandan dan kelapa parut dengan 350ml air.. Tapis dan ketepikan
Pukul telur dan gula dengan whisk hingga sebati (tidak terlalu kembang) - boleh juga gunakan blender
Satukan semua bahan tadi dalam periuk dan masak dengan api sederhana dengan cara double boiler
Kacau selalu supaya kaya tidak berketul ketul
Masak hingga kaya pekat, atau ikut kepekatan citarasa sendiri
Setelah kaya betul-betul sejuk baru masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk 


Daun pandan ni kecik2 sket daunnye, jadi guna 15 helai


Ni double boiler caraku.. hehe periuk yang diisi air sebelah bawah, mangkuk steel sebelah atas...


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur