Wednesday 5 March 2014

Paprik


Bahan-bahan

2 keping dada ayam - dihiris nipis
3 ulas bawang putih -diketuk
1 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah & 1/2 inci halia - dikisar
2 sudu cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh sos ikan
sedikit gula kabung
sedikit black pepper
1 batang serai diketuk
1 hiris lengkuas
5 helai daun limau purut 
sedikit bunga kobis
1/2 batang lobak merah
3 batang kacang panjang 
1 biji tomato- dibelah 4

Cara-cara

Panaskan minyak, tumis bawang putih.. setelah naik bau masukkan bawang-bawang dan halia yang telah dikisar tadi.
Kemudian masukkan serai, lengkuas dan cili kisar. 
Setelah cili garing masukkan sos cili, sos tiram dan sos ikan dan gula kabung, kemudian masukkan ayam.
Setelah ayam sedikit masak masukkan pula 1 cawan air dan sedikit black pepper. Bila kuah mendidih dan ayam telah masak, bolehlah masukkan bunga kobis, lobak merah dan kacang panjang.
gaul rata, masukkan garam secukup rasa.
Kemudian masukkan tomato dan daun limau purut.
Tutup api, dan boleh lah dihidang dengan nasi panas  


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur