Tuesday 7 January 2014

Garlic Rolls




Bahan-bahan untuk roti:

3 cawan tepung gandum/tepung roti
1 cawan air suam
2 sudu besar gula
2 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu olive oil

Cara-cara 

Masukkan yeast dan gula kedalam 1 cawan air suam tadi. Biarkan seketika




Dalam bekas lain, masukkan tepung dan garam, kemudian tuangkan air suam yang telah dicampurkan dengan yeast dan gula tadi sedikit demi sedikit. uli hingga jadi doh yang lembut.
Kemudian, campurkan olive oil, uli hingga doh menjadi elastik.
Tutupkan doh dengan tuala lembap yang bersih, rehatkan doh selama 45 minit
Doh akan naik sekali ganda





Setelah adunan naik, tumbuk2 doh dan uli sekejap
Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian.
Gelek doh dengan kayu pencanai setebal 1/2 inci


Sapukan 1 sudu garlic butter spead diatas doh dan gulungkan






Potong sama lebar doh kepada 4 bahagian


Kita akan dapat 8 potongan doh
Susun doh dalam tray yang telah disapu dengan butter



Tutup semula doh dengan kain lembap, dan rehatkan semula selama setengah jam supaya doh naik sekali ganda lagi.
Kemudian sapukan garlic butter spread di atas doh tadi
Sapukan kuning telur pada permukaan doh



Bakar doh dalam oven pada suhu 170-180C selama 25-30 minit


Sedap dimakan bersama mushroom soup


Bahan untuk Garlic Butter Spread

50gm butter
2 sudu daun ketumbar (cincang)
5 ulas bawang putih (cincang)

Campurkan semua bahan2 diatas, biarkan pada suhu bilik
























0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur