Sunday 12 January 2014

Talam Gula Merah



1 biji kelapa parut - perah santan untuk dapatkn 3 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair

Bahan A


1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air gula merah (1 1/2 cawan gula merah + 1/2 cawan gula pasir + 1 cawan air) dimasak dan disejukkan
2 cawan santan cair

Campurkan semua bahan dan tapis supaya tidak berketul.

Bahan B

1 1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam

Campurkan semua bahan dan tapis supaya tidak berketul.

Cara-cara

Sapukan minyak pada loyang. Kemudian masukkan adunan Bahan A tadi, kukus selama 15 minit
Lorekkan sedikit atas adunan A yang telah keras, masukkan pula adunan Bahan B. Kukus hingga masak lebih kurang 20 - 25 minit

Gunakan loyang 8x8

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur