Monday 6 January 2014

Laksa



Asalnye tak tau nak masak ape, tapi memandangkan baru lepas bersihkan laman depan rumah tu, banyak sangat pulak daun kesum, dah merimbun jadi semak pulak.. dok pikir2 ape lah nak buat dengan daun banyak2 ni..

 ni suku je la, bagi mak, bagi kawan sikit...



Bahan-bahan

1 bungkus laksa
1kg ikan kembung
2 sudu cili kering (yang telah diblend)
*3 ulas bawang merah
*1 labu bawang besar
6 keping asam keping (gelugur)
Daun kesum
1 batang bunga kantan
*Sedikit belacan

Cara-Cara

Ikan dibersihkan, kemudian rebus ikan dengan 6 keping asam gelugur (air menutupi ikan)
Setelah ikan masak, asingkan isi dengan tulang (air rebusan jangan buang)...
Blend isi ikan dengan bahan2 bertanda *
Masukkan isi ikan dan bahan2 yang telah di blend tadi ke dalam periuk. Masukkan juga air rebusan ikan tadi, cili kering (kisar), daun kesum, bunga kantan dan asam gelugur.
Masak dengan api sederhana, pastikan kuah tidak terlalu cair atau pekat.
Hidangakan bersama bahan2 sampingan lain.


Bahan-Bahan Sampingan/ulaman

1 labu bawang besar
1 biji timun
Limau kasturi
Daun pudina (kalau suka)
Daun selum
Salad
Telur rebus

*pakai ape yang ade kat rumah jer.. malas nak beli hehe




0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur