Sunday 2 February 2014

Nasi Lemak Pandan/Hijau

Masak nasi lemak lagi... encik suami request nak nasi lemak pandan.




1 biji kelapa - dapatkan 2 1/2 cawan santan (untuk nasi) + 1 cawan santan (untuk sambal ikan bilis)

Bahan-bahan Nasi Lemak

2 1/2 cawan beras
2 1/2 cawan santan
10 helai daun pandan (blender dengan 1/2 cawan air dan ditapis)
1 inci halia (hiris nipis)
1 sudu kecil garam dan gula

Bersihkan beras & toskan. Masukkan santan, air pandan yang telah ditapis, halia dan beras ke dalam rice cooker. Masukkan juga gula dan garam. Masak dalam rice cooker sehingga masak (boleh juga dikukus)


Sambal Ikan Bilis Bersantan



1 cawan ikan bilis
cawan santan
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
Sedikit gula melaka dan garam
5 sudu besar cili kering (kisar)
Sedikit air asam jawa

Blender bawang merah, putih dan halia dengan sedikit air.
Panaskan minyak masak, tumis bahan yang telah diblend. Kemudian masukkan cili kering. Masak hingga naik wangi & garing. Masukkan air asam jawa, gula melaka dan garam dan masukkan ikan bilis. Kemudian masukkan santan dan bawang besar yang dihiris bulat. Pastikan sambal ikan bilis naik minyak barulah ditutup apinya.

Boleh dihidangkan dengan bahan2 sampingan lain seperti telur rebus, kacang tanah, ikan bilis goreng dan timun

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur