Saturday 15 February 2014

Potato Cheese Balls


Cheezy Balls sebelum disalut breadcrumb

Cheezy Balls yang telah disalut breadcrumb
Bahan-bahan

2 biji russet potato - apa2 kentang pun boleh, russet besar jadi 2 biji pun da 500gm
Cheese - potong kiub (sy guna cheddar)
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh garam
sedikit lada sulah
1 sudu unsalted butter
2 sudu besar susu tepung
Putih telur
Breadcrumb - sy guna warna oren

Cara-cara

Bersihkan kentang, potong bentuk wedges kemudian goreng hingga masak. (kalau nak rebus/kukus pun boleh)
Lenyek kentang hingga halus semasa masih panas. 
Setelah sejuk, masukkan garam, lada sulah, susu tepung, unsalted butter dan kuning telur.
uli adunan hingga rata.
Ambil sedikit adunan ikut saiz yang dikendaki.. Leperkan, masukkan kiub cheese dan bentukkan bebola.
Masukkan bebola ke dalam breadcrumb dan golek-golekkan, masukkan pula dalam putih telur.. Selepas itu masukkan semula ke dalam breadcrumb supaya breadcrumb betul2 melekat pada bebola kentang cheese tadi.
Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana hingga masak. Potato cheese balls ni goreng tak boleh lama sangat nanti kentang merekah dan cheese meleleh keluar.


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur