Tuesday 18 February 2014

Tomyam Bersantan


Bahan-bahan

250gm udang - dibersihkan
250gm sotong - dibersihkan
Cendawan tiram
2 sudu besar cili kisar
10 ulas bawang merah - kisar
10 ulas bawang putih - kisar
Akar ketumbar - diketuk
10 biji padi - diketuk
2 batang serai - diketuk
4 hiris lengkuas
4 hiris halia
4 helai daun limau purut
2 cawan santan + 1 cawan air
1 biji bawang besar - belah 4
2 biji tomato - belah 4
3 sudu besar jus limau nipis
4 tangkai daun ketumbar
sedikit serbuk lada hitam
garam dan gula

Cara- cara

Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar
Setelah pecah minyak, masukkan serai, lengkuas, cili padi dan daun limau purut
Kacau sebati dan masukkan santan, setelah mendidih masukkan udang, sotong, cendawan tiram, bawang, tomato, garam, gula dan sedikit black pepper
Tutup api, masukkan jus limau nipis dan daun ketumbar





0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur