Sunday 2 February 2014

Ikan Patin Masak Tempoyak


Ikan patin sangkar ni beli masa balik kampung baru ni.. Patin sangkar dekat pekan sehari Temerloh..
Senang beli kat sini diorg potong siap2, balik cuci boleh terus masak.. Selama dok ke Selangor tak pernah makan ikan talapia/patin kat kedai sebab takut yang kolam punye.. Tak suke dengan rase ikan kolam..


Daun kesum dan kunyit hasil tanam sendiri kat depan rumah :)
Sayang pokok cili dah mati sebab banyak sangat ulat yang putih2 tu..



Bahan-bahan

1 ekor ikan patin
*1/2 inci kunyit hidup
*12 biji cili api
*2/3 biji cili merah
*1 senduk tempoyak
3 keping asam keping
sedikit daun kesum
1 kuntum bunga kantan
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara

Blend semua bahan bertanda * dengan 2 1/2 atau 3 cawan air... Kalau suka pekat boleh lebihkan tempoyak.
Masakkan semua bahan yang di blend tadi di atas api yang sederhana hingga mendidih


Lepas blend kuah nampak pucat sikit, tapi jangan tambah kunyit pulak. Masukkan asam keping dan bunga kantan


Bila kuah sudah mendidih dia akan bertukar jadi warna kuning pekat, baru cantik warnanya kan.. Bolehlah masukkan ikan dan daun kesum gunakan api sederhana/kecil supaya kulit ikan tak mengelupas. Masak sebentar hingga ikan masak, boleh lah dihidang dengan nasi panas



0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur