Tuesday 17 December 2013

Nasi Ayam



Stock Ayam/Sup Ayam

Rebus ayam dengan dengan sedikit lada hitam, 2 ulas bawang putih dan 2 inci halia serta celeri
Asingkan ayam yang sudah masak

Bahan-Bahan Nasi

3 cawan beras basmathi
5 cawan air stock ayam
2 sudu santan
2 sudu marjerin
3 helai daun pandan
5 cm halia
3 sekawan

Cara-cara

Cuci beras dan toskan
Tumis 3 sekawan, halia dan daun pandan, setelah naik bau masukkan beras dan air stock ayam.
Sambung masak di dalam rice cooker
Bila nasi hampir masak, masukkan sedikit garam

Bahan-bahan Ayam

1/2 ekor ayam yang telah direbus dalam stock tadi,
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 sudu besar kicap
3 sudu besar madu
2 cm halia
2 cm lengkuas
5 tangkai cili kering

Cara-cara 

Kisar semua bahan, kemudian perap ayam selama 1 jam.
Bakar ayam selama 5-10minit (ayam mentah 20minit) dengan suhu 180 darjah celsius. Nak goreng pun boleh, sekejap jer, bagi warna kuning2 sikit dah boleh angkat.

Sos Cili

3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
1 sudu gula
3 sudu air stock ayam
sedikit asam limau

Kisar semua bahan dan masakkan sekejap di atas dapur

Kicap

5 sudu kicap lemak manis
1/2 cawan air stock ayam


Aku biasa pakai bahan2 perapan ayam tadi, masakkan sekejap di atas dapur



0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Natasya Nadia
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur