Resepi Kari Ayam
1/2 ekor ayam - dipotong
5 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 keping asam gelugur
1 inci halia - hiris
2 hiris lengkuas
1 batang serai - dititik
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis - 2 inci
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu cili kering - dikisar
2 biji ubi kentang
1 packet rempah kari ayam
4 cawan santan dari sebiji kelapa
Cara-cara
Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga, masukkan bawang2, halia, lengkuas dan serai.. Tumis hingga sedikit garing
Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar, setelah garing masukkan pula rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air & daun kari. Masak hingga rempah kari terbit minyak.
Selepas itu masukkan ayam dan ubi kentang, gaulkan rata.. Bila ayam sudah sedikit masak boleh lah masukkan santan.
Perlahankan api dapur, biarkan kari terus mendidih...Masukkan garam, gula dan 1 keping asam gelugur. Kacau sekali sekala, bila kentang sudah empuk boleh lah ditutup api.
0 comments:
Post a Comment